Despre recuperarea taxelor în general

Ce taxe pot recupera?

Când vorbim despre recuperarea taxelor, ne referim de obicei la recuperarea impozitului pe venitul realizat în străinătate, recuperarea putând fi totală sau parţială. Însă legislaţia fiecărei ţări prevede ca pe lângă impozitul pe venit, să mai poată fi recuperate şi alte beneficii sau cheltuieli, lista lor fiind diferită de la ţară la ţară:

 • cheltuielile de transport în interes de serviciu,
 • parţial sau total cheltuiala cu chiria,
 • indemnizaţii pentru copii (altele decât alocaţiile europene),
 • indemnizaţii pentru soţ / soţie,
 • anumite contribuţii sociale (Irlanda),
 • taxa de biserica (Germania).

Când lucraţi cu noi, în funcţie de situaţia dvs. individuală (aveţi soţ/soţie, aveţi copii, aţi plătit transport, chirie, etc), noi solicităm toate drepturile dvs. de la biroul fiscal din străinătate. Adică ne asigurăm că primiţi înapoi suma maximă posibilă.

De ce am de recuperat taxe?

În general, aveţi de recuperat taxe în 2 situaţii:

 • în timpul muncii în străinătate, angajatorul v-a reţinut lunar din salariu taxe mai mari decât ar fi trebuit, dar în mod legal, fără să fi comis vreun abuz. La finalul fiecărui an fiscal, aveţi dreptul să vă primiţi înapoi banii aceştia reţinuţi în plus, solicitându-i la biroul fiscal. Mai multe detalii despre motivele pentru care angajatorii reţin taxe mai mari decât ar trebui, găsiţi în secţiunea noastră Noutăţi.  
 • la angajarea în străinătate, angajatorul v-a încadrat fiscal într-o clasă de impozitare dezavantajoasă pentru dvs. Astfel, un consultant fiscal bun vă analizează situaţia personală (căsătorit sau nu, cu copii sau nu) şi vă încadrează în altă clasă fiscală ce vă oferă mai multe beneficii (reduceri de impozit, scutiri sau deduceri pentru copii, soţie), solicitând astfel înapoi de la stat sume de bani care vi se cuvin doar ca urmare a situaţiei personale. Mai multe detalii despre clasele de impozitare, cu exemple, găsiţi în secţiunea Noutăţi.

Toata lumea care a lucrat în străinătate recuperează taxele, sau doar anumite persoane?

Pot recupera taxele plătite în plus doar acele persoane cărora angajatorul le-a reţinut taxe în plus, şi/sau cele care au dreptul la scutiri şi reduceri de impozit ca urmare a situaţiei personale. Deci nu este obligatoriu ca fiecare român care a lucrat legal în străinătate să aibă de recuperat taxe. Totuşi, dacă un român află că nu are de recuperat nicio taxă, trebuie să fie fericit din 2 motive:

 • înseamnă că angajatorul lui i-a reţinut exact taxele ce trebuiau reţinute, nimic în plus, nimic în minus,
 • angajatorul lui l-a încadrat în clasa corectă de impozitare, nu într-o clasă mai dezavantajoasă.

Cum aflu dacă am de recuperat taxe?

Aparent e o chestiune simplă, însă nu e deloc aşa. Aveţi nevoie de un consultant fiscal care să analizeze fişa fiscală din străinătate (document pe care dvs. ar trebui să îl primiţi anual de la angajator) dar şi situaţia dvs. personală (căsătorit sau nu, cu copii sau nu) şi să facă nişte calcule, conform grilei de impozitare din ţara respectivă, analizând şi luând în calcul toate beneficiile fiscale la care aveţi dreptul conform legislaţiei în vigoare la data angajării. Acest consultant, după ce analizează situaţia dvs. individuală şi face calculele, vă poate comunica dacă aveţi de recuperat sau nu taxe, precum şi suma de bani ce poate fi recuperată. Un consultant bun vă aduce înapoi nu doar impozitul plătit în plus, ci şi toate beneficiile fiscale la care aţi avea dreptul, conform cu situaţia dvs. personală.

Cum ştiu sigur că suma estimată a fi recuperată din taxe este corectă? Mi-e teamă ca nu cumva să aflu la sfârşitul procesului ca în loc să primesc taxe, am de plată vreo datorie către biroul fiscal.

Estimările se fac întotdeauna folosind un calculator pe care, de obicei, biroul fiscal îl pune la dispoziţie doar agenţilor fiscali acreditaţi. Prin urmare, estimările nu pot fi decât corecte. În doar 4 situaţii suma estimată poate fi cu mult diferită de suma reală:

 • figuraţi la biroul fiscal cu amenzi, penalităţi şi datorii neplătite din anii anteriori. Aceste datorii nu au cum să fie cunoscute de consultantul sau calculatorul care face estimarea, la momentul estimării. Doar funcţionarul de la biroul fiscal poate verifica în baza de date a biroului fiscal cu ce datorii figuraţi, şi vi le scade din suma totală ce vi se cuvine drept returnare de impozit,
 • biroul fiscal nu este de acord cu încadrarea dvs. în clasa fiscală respectivă. În general, în fiecare ţară există mai multe clase de impozitare (nerezident necăsătorit, nerezident căsătorit, nerezident cu copii, rezident, etc). Diferenţa dintre clasele de impozitare este dată de facilităţi: o persoană rezidentă, căsătorita şi având copii, are mai multe beneficii fiscale (scutiri sau reduceri de impozit) decât o persoană nerezidentă, de exemplu. Dacă dvs. aţi fost înregistrat de angajatorul dvs. sau de consultantul fiscal într-o clasă de impozitare foarte avantajoasă pentru dvs. (ca să primiţi înapoi mulţi bani), este posibil ca în urma analizei, biroul fiscal să nu fie de acord cu această încadrare şi să calculeze o sumă mai mică ce vi s-ar cuveni din returnare taxe.
 • calculatorul oficial oferit de biroul fiscal este greşit (am avut asemenea probleme în Olanda, în anii 2013-2014)
 • biroul fiscal a greşit calculele şi a returnat o sumă mai mică decât cea estimată iniţial. În aceste situaţii este bine să lucraţi cu o firmă autorizată, ce are competenţa de a atenţiona biroul fiscal că a greşit calculele, urmărind biroul fiscal până când acesta remediază greşeala.

De ce nu primesc taxele care mi se cuvin, automat la final de an?

Aşa ar părea normal să se întample. Însă fiecare stat decide, prin legislaţia proprie, dacă returnează taxele automat sau doar la cerere. Sunt foarte puţine ţări cele care automat, la final de an, returnează taxele plătite în plus (Italia e un exemplu). Marea majoritate a ţărilor aşteaptă ca dvs. să solicitaţi acest lucru, în baza unei cereri oficiale. Ca astfel să verifice dacă încadrarea dvs. fiscală a fost corectă, dacă nu cumva aveţi de plătit vreo datorie la biroul fiscal, etc. Mai precis, birourile fiscale doresc să ramburseze banii abia după ce se asigură că au făcut verificări detaliate şi că dvs. nu aţi rămas cu vreo datorie neachitată faţă de ţara respectivă.

Dacă solicit taxele înapoi, mă mai pot reîntoarce la muncă în ţara respectivă?

Bineînţeles. Dreptul la muncă nu are nicio legatură cu dreptul de a primi înapoi banii care vi se cuvin. Sunt două drepturi total diferite şi fără legatură între ele. Banii care vi se returnează vin de la biroul fiscal şi nu de la angajator, sunt banii dvs, reţinuti în plus din salariu. În plus, avem clienţi care an de an îşi recuperează taxele şi an de an se reîntorc la muncă în aceeaşi ţară din străinătate.

Dacă îmi solicit taxele înapoi, ce garanţie am că nu voi avea probleme cu angajatorul meu în anul următor?

O parte a răspunsului se găseşte şi în întrebarea anterioară. Taxele recuperate sunt primite de la biroul fiscal al ţării unde aţi lucrat, nu de la angajator. De ce un angajator v-ar face probleme la dorinţa dvs. de a vă reîntoarce la muncă? De ce ar fi el afectat de cererea dvs. de rambursare a impozitului? Un angajator trebuie să respecte legile statului respectiv. Conform legislaţiei, el este obligat să vă reţină lunar impozitul pe salariu şi să îl plătească la biroul fiscal. Când vă reţine impozitul, vă reţine o sumă calculată conform unor reguli oficiale. Chiar şi în situaţia în care angajatorul vă reţine taxe în sumă mai mare decât ar trebui, chiar şi atunci el o face legal. Pe scurt, un angajator care a respectat legea nu are motive să vă facă probleme la muncă în anul următor. El respectă legea calculând şi reţinând impozitul. Dvs. respectaţi legea solicitând înapoi banii care vi se cuvin. Angajatorul este doar un intermediar care, în numele statului, vă reţine impozitele şi le plăteşte statului. Iar dvs. solicitaţi şi primiţi impozitul plătit în plus de la stat, nu de la angajator.

Cum solicit aceste taxe?

Trebuie să pregătiţi un dosar care se înregistrează la biroul fiscal. Dosarul trebuie să cuprindă formulare tip, completate şi semnate de dvs. în original, dar şi copii, sau după caz, originale ale actelor dvs. de muncă (nu toate, doar unele dintre ele, diferit de la ţară la ţară). Biroul fiscal analizează dosarul şi câteodată mai cere explicaţii, documente suplimentare sau confirmări. De aceea trebuie să fiţi pregătit să răspundeţi acestor solicitări, în limba ţării respective, în termen de maxim 30 de zile de la primirea cererii de la biroul fiscal.

Cum primesc banii la final?

După ce analiza situaţiei dvs. a fost finalizată, biroul fiscal vă plăteşte banii, diferit de la ţară la ţară: unele state trimit cecuri pe care trebuie să le încasaţi la anumite bănci, alte ţări plătesc banii direct în conturi bancare.

Ce avantaje aş avea eu dacă apelez la un agent fiscal pentru recuperarea taxelor?

Sunt foarte multe avantaje pe care un bun consultant fiscal vi le poate garanta:

 • Un agent fiscal bun calculează suma maximă posibilă ce vi se cuvine. Iar în cazul în care biroul fiscal greşeşte calculele sau încadrarea fiscală, consultantul aduce argumente fiscale şi luptă pentru suma maximă posibilă.
 • Un agent fiscal îşi asumă responsabilitatea legală pentru conţinutul dosarului pe care îl trimite biroului fiscal. Vă reprezintă până la sfârşit. Doar un agent fiscal autorizat de biroul fiscal poate să răspundă legal pentru dvs. în faţa biroului fiscal. Asta înseamnă că un agent autorizat îşi asumă orice greşeală a sa, fiind obligat să o remedieze pe cheltuiala sa. Vă garantează în orice moment că dvs. figuraţi la biroul fiscal străin cu înregistrări şi date corecte.
 • Un consultant fiscal vorbeşte limba ţărilor respective şi comunică direct şi rapid cu funcţionarii biroului fiscal. Dacă nu aţi lucra cu un agent fiscal, ar trebui să folosiţi un traducător atât pentru a înţelege cererea biroului fiscal, cât şi pentru traducerea răspunsului dvs. (de multe ori solicitându-se traduceri autorizate). V-ar costa mai mult şi ar dura mai mult timp dacă aţi lucra individual.
 • Un consultant fiscal bun vă explică în termeni simpli toată terminologia greoaie a biroului fiscal şi vă facilitează înţelegerea.
 • Un consultant fiscal vă completează toate cererile şi documentele tip, face toate calculele necesare. Dumneavoastră doar prezentaţi documente personale şi semnaţi.

De ce să lucrez cu Euro-tax şi nu cu alţii?

Din cel puţin şase motive:

 • Pentru că Euro-tax este agent fiscal autorizat direct de birourile fiscale din străinătate. Nu lucrează cu intermediari şi are acces direct, online, la dosarul dvs. de la biroul fiscal. Vă poate spune în orice moment ce se întâmplă cu dosarul dvs.
 • Suntem pe piaţă de 10 ani şi nu dispărem mâine. În orice moment găsiţi echipa Euro-tax. Nu dispărem nici cu dosarul dvs., nici cu banii dvs.
 • Având o experienţă de 10 ani, cunoaştem bine funcţionarii de la birourile fiscale, fluxurile, stilul de lucru. Cunoaştem când întârzierile biroului fiscal sunt reale sau când trebuie să trimitem plângeri, insistând pentru dvs.
 • Euro-tax nu vă cere niciun ban în avans, ci plătiţi un comision doar la sfârşit, din suma primită. Acest lucru vă aduce 2 garanţii:
  • că avem interesul să primiţi înapoi suma maximă posibilă (astfel încât şi comisionul Euro-tax să fie maxim posibil), solicitând toate beneficiile fiscale la care aveţi dreptul,
  • că suntem direct interesaţi să primiţi înapoi banii repede.
 • Ne implicăm gratuit în recuperarea fişei fiscale de la angajatorul din străinătate, bineînţeles dacă angajatorul este de acord să ne transmită acest document.
 • Pentru că raportul preţ-calitate-timp-siguranţă pe care Euro-tax îl oferă este net superior oricărui alt aranjament.

Cât durează până îmi recuperez taxele?

Perioada de timp diferă de la ţară la ţară şi depinde mult de dvs. Dacă nu aveţi toate actele în regulă, perioada poate fi mai lungă, comparativ cu situaţia persoanelor care deţin toate actele solicitate. Puteţi găsi aceste perioade descrise în pagina pe care noi am dedicat-o fiecărei ţări, pe acest site.

Trebuie să plătesc ceva pentru serviciul de recuperare a taxelor?

Ne-ar plăcea să oferim gratis aceste servicii, însă nu putem. Suntem o societate comercială. Însă marele avantaj pe care vi-l oferim este că nu vă cerem să plăţiţi nimic în avans, ci doar un comision de succes şi doar la sfârşit, din suma primită. Sunt doar două ţări unde noi nu controlăm întreg procesul (de la depunere acte până la primire bani), şi aici încasăm un comision minimal în avans (Spania şi SUA).

Despre noi

Euro-tax.ro face parte din grupul polonez de firme Euro-tax.pl, lider de piaţă în recuperarea taxelor şi a beneficiilor sociale (alocaţii europene, asigurări de sănătate) pentru cei care lucrează legal în străinătate. Avem experienţă de 10 ani în Polonia şi de 5 ani în România.

Din 2010, acţiunile companiei sunt tranzacţionate la Bursa de Valori din Varşovia. Grupul are drept investitor strategic cel mai mare fond de investiţii private din Europa Centrală şi de Est (Enterprise Investors).

Din 2011, Euro-tax are birou şi echipă în România.

Contact

Str. Vlăsiei nr. 25, Buftea, jud. Ilfov, România

     Tel:  +40 (0)31 780 90 94

     Fax: +40 (0)31 101 24 34

     Email: info@euro-tax.ro

 

PROTECŢIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.

Nr. Data Protection: 21747 / 11.01.2012

J15/61/2014 (anterior J40/9582/2011), RO28964928 

 

Facebook

Google+