BENEFICIUL FAMILIAL KINDERGELD DIN GERMANIA

Stiai ca pe langa returnarea de taxe, poti obtine din Germania si alte beneficii financiare?

BENEFICIUL FAMILIAL KINDERGELD

DIN GERMANIA

Stiai ca pe langa returnarea de taxe, poti obtine din Germania si alte beneficii financiare?

button

IA-TI BANII INAPOI

Completeaza formularul, iar noi te sunam si ne ocupam de formalitati.

SAU
>> Lăsați numărul dvs. - vom apela înapoi

Oferim mai multe servicii, printre care si obtinerea beneficiului familial Kindergeld, din Germania. Acesta poate atinge suma de 184 EUR lunar pentru un copil, si chiar 215 EUR lunar pentru al patrulea copil.

Cum Romania este stat membru al Uniunii Europene, poti avea dreptul sa primesti o serie ampla de beneficii, oferite de tara unde lucrezi sau ai lucrat.

Ai lucrat in Germania si ai copii?

Poti obtine bani suplimentari in scopul cresterii si educatiei lor, primind beneficiul Kindergeld.

Completeaza formularul de mai sus, alege Germania lasa-ne date de contact ori suna-ne, iar noi vom face maximul posibil ca sa te ajutam sa obtii alocatia Kingergeld!

Poti solicita Kindergeld pe ultimele 6 luni incheiate.

Ai intrebari sau neclaritati? Ia legatura cu noi!

COMPLETEAZA FORMULARUL button

SUNT DOAR CATIVA PASI

1

first_step

Ne dai datele tale

1

arrow

2

second_step

Noi te sunam

2

arrow

3

third_step

Ne ocupam de formalitati

3

arrow

4

fourth_step

Primesti banii la final

INTREBARI SI RASPUNSURI

1. Cine poate solicita Kindergeld?

Alocatia Kindergeld este acordata de Familienkasse, nu doar copiilor care locuiesc in Germania, ci si copiilor ramasi in Romania, in varsta de maxim 25 de ani (cu conditia sa urmeze inca studiile). Acest beneficiu poate fi obtinut si pentru copiii adoptati sau pentru copiii celuilalt parinte (cel care nu munceste in Germania) , daca acesti copii sunt in intretinerea familiei solicitantului.

Pentru a primi Kindergeld, conditia esentiala este aceea ca solicitantului sa i se poata aplica regimul de rezident fiscal german (impozitare globala a veniturilor in Germania). Chiar daca solicitantul nu a inregistrat domiciliul copilului in Germania, poate sa ceara si sa obtina Kindergeld, mai ales ca fiecare cerere e tratata de Familienkasse individual, deci fiecare situatie personala e analizata atent.

Solicitantul poate fi o persoana care are rezidenta inregistrata in Germania (domiciliu temporar declarat in Germania) si care locuieste la acea adresa, ce desfasoara o activitate pe cont propriu (Gewerbe) sau este angajat cu contract de munca in Germania. Alte doua conditii sunt: contributiile la asigurari sociale sa fie platite in Germania* si veniturile sale anuale sa fie declarate la Finanzamt, prin declaratie anuala de venituri.

* Persoanele angajate in Germania dar ale caror contrbutii la asigurari sociale sunt platite in Romania au sansa de a primi Kindergeld, insa Familienkasse are dreptul de a decide, in fiecare caz individual, daca va acorda acest beneficiu sau nu. Am observat ca diferite birouri regionale Familienkasee au dat, de-a lungul timpului, decizii diferite in acest sens.

Prevedere suplimentara pentru muncitorii detasati: *** Pana in Aprilie 2010, criteriul de baza pentru acordarea Kindergeld a fost ca asigurarile sociale sa fie platite in Germania. Incepand cu Mai 2010, aceasta regula a fost eliminata. Acum, este suficient ca solicitantul sa aiba toate taxele platite in Germania. Dar intalnim aici doua situatii diferite:

 • Solicitarea unui angajat in Germania caruia i se aplica regimul de rezidenta fiscala germana - va fi analizata in baza legii privind impozitul pe venit.

 • Solicitarea unui angajat in Germania caruia nu i se aplica regimul de rezidenta fiscala germana - va fi analizata conform legii privind beneficiile familiale federale (pe scurt, sansele lui de a obtine alocatia Kindergeld sunt foarte mici).

Daca primesti alocatie in Romania, in momentul acordarii si platii Kindergeld, Familienkasse este institutia care va deduce sumele primite in Romania, si iti va plati diferenta. Daca nu ai primit acest beneficiu in Romania, trebuie sa prezinti o dovada a neprimirii acestor beneficii in Romania.

2. Care este cuantumul alocatiei Kindergeld?

2018 2019
Primul copil 194 204
Al doilea copil 194 204
Al treilea copil 200 210
Oricare din copiii urmatori 225 235

Alocatia Kindergeld este platita lunar, pentru fiecare luna de munca in Germania, incepand cu prima luna intreaga de munca. Familienkasse poate plati acest beneficiu retroactiv, pe o perioada de maxim 6 luni in urma (prevedere in vigoare de la 01.01.2018).

3. Ce documente sunt solicitate de Familienkasse?

Pentru a solicita Kindergeld, urmatoarele documente trebuie trimise la Familienkasse:

Pentru cei angajati cu contracte de munca in Germania:

 1. Lohnsteuerbescheinigung sau Abrechnung pentru fiecare perioada de munca in Germania - copii

 2. Daca soliciti Kindergeld pentru perioada curenta: formularul "Bescheinigung des Arbeitgebers" completat de angajator, si toti fluturasii de salariu Abrechnung primiti pana in momentul solicitarii Kindergeld.

 3. Certificat de casatorie in format european (copie). Daca nu este in format european, trebuie tradus si legalizat cel existent. In caz de divort, este necesara si o copie a hotararii judecatoresti, tradusa si legalizata.

 4. Certificatele de nastere ale tuturor copiilor, in format european (copie). Daca nu sunt in format european, trebuie traduse si legalizate in limba germana.

 5. In cazul copiilor majori (18-25 de ani):

  – Adeverinta de studii (copie) emisa de unitatea de invatamant unde copilul major invata. Poate fi folosit modelul de formular emis de Familienkasse, sau o adeverinta scolara non-standard, tradusa si legalizata in germana.

  – Declaratie de terminare a primului nivel de educatie si ucenicie / practica, de catre copilul major - pe formularul special emis de Familienkasse. Certificatul trebuie completat de solicitant si semnat de solicitant si de copilul la care face referire. Trebuie adaugate aici informatii precum: tipul de diploma obtinuta de copil ori data la care diploma va fi obtinuta, titlul academic si denumirea profesiei obtinute sau ce va fi obtinuta, iar daca in aceasta perioada copilul a muncit - trebuie prezentate toate perioadele de munca, denumirea si adresa angajatorului, numarul de ore lucrate pe saptamana si tipul de angajare.

 6. Certificat ce atesta domiciliul si componenta familiei - este un formular tip emis de Familienkasse ce atesta resedinta comuna a tuturor membrilor familiei, emis de Primaria locala sau de Biroul de Evidenta a Populatiei. Una din conditiile esentiale ale acordarii Kindergeld (printre altele) este aceea ca solicitantul si copilul sa fie inregistrati cu domiciliul la aceeasi adresa - ori in Germania, ori in Romania. Daca aveti rezidenta inregistrata in Germania si copilul are domiciliu in Romania, inca este posibila acordarea Kindergeld, pentru ca solicitantul (parintele ce munceste in Germania), desi e inregistrat cu rezidenta temporara in Germania, are aceeasi adresa de domiciliu permanent cu adresa copilului, dar in Romania.

 7. Copii ale actelor ce atesta ca solicitantul nu primeste alte indemnizatii si beneficii din alte tari EU (incluzand Romania), sau, daca le primeste: confirmarea perioadei in care respectivele beneficii au fost incasate, plus cuantumul primit. Trebuie prezentate toate aceste adeverinte, emise atat pe numele solicitantului, cat si pe numele celuilalt parinte. Adeverintele trebuie sa acopere perioada de munca in Germania a solicitantului si, daca sumele au fost platite lunar, trebuie sa prezinte suma lunara platita pentru fiecare copil in parte. Documentele trebuie traduse in limba germana.

 8. Copia documentului ce atesta inregistrarea resedintei (domiciliului) temporare, sau certificatul de resedinta permanenta in Germania (in lipsa acestui document trebuie indicata adresa exacta a domiciliului din Germania al solicitantului).

 9. Copia contractului de inchiriere sau subinchiriere locuinta din Germania - ce atesta ca solicitantul a participat la intretinerea locuintei.

 10. Copia documentului ce atesta plata asigurarilor sociale in Germania - Sozialversicherungsausweiss sau copia cardului de sanatate.

 11. Informatii actuale si detaliate despre celalalt parinte (sau persoana care are grija de copil pe durata muncii in Germania a solicitantului), plus documente relevante in acest sens:

  – Daca celalalt parinte a fost somer si a primit indemnizatie de somaj - copia documentului emis de agentia de somaj din Romania, unde se specifica sumele primite si durata primirii indemnizatiei.

  – Daca celelalt parinte nu a fost angajat si nu a primit indemnizatie de somaj, dar nici contributiile sociale nu au fost platite in Romania, trebuie sa prezinte o copie a deciziei unde se atesta ca nu primeste indemnizatii de la agentia de somaj din Romania.

  – Daca celalalt parinte a primit pensie - trebuie precizate date despre perioada primirii pensiei si denumirea institutiei care o plateste.

  – Daca celalalt parinte se afla in concediu de ingrijire a copilului (concediu neplatit/extins) sau in concediu de boala, trebuie prezentate dovezi si informatii despre institutia care a platit indemnizatiile si perioada acordarii lor.

  – Daca celalalt parinte inca invata intr-o unitate de invatamant si primeste, de exemplu, bursa de studii - aceste informatii sunt relevante si trebuie prezentate.

 12. Formularele din setul nostru - semnate.

 13. Daca ambii soti au lucrat in strainatate iar copiii au fost sub ingrijirea altcuiva (de exemplu a unui bunic) - decizie judecatoreasca de incredintare a custodiei temporare a copilului, sau o imputernicire notariala de incredintare a copilului altei persoane (preferabil la aceeasi adresa de domiciliu). Daca documentele de mai sus nu exista, este necesara o declaratie data de o terta persoana, prin care confirma ca pe perioada respectiva a primit dreptul legal de a avea grija de copil - declaratia trebuie tradusa. Apoi, in acest caz, este nevoie de o adeverinta emisa de AJPS, prin care se confirma ca respectiva persoana nu a primit alocatie pentru copil in Romania. Aceasta persoana trebuie sa semneze cererea pentru Kindergeld impreuna cu solicitantul (parintele ce a muncit in Germania) si sa ataseze alte documente relevante.

 14. In cazul copiilor adoptati - copia hotararii judecatoresti de adoptie si certificatele de nastere traduse si legalizate.

 15. Copia adeverintei de venit obtinut in Romania (certificatul EU/EWR).

Pentru cei delegati la munca in Germania, de catre o firma romaneasca:

 1. Copie a fisei fiscale Lohnsteuerbescheinigung.

 2. Daca soliciti Kindergeld pentru perioada curenta: formularul "Bescheinigung des Arbeitgebers" completat de angajator, si toti fluturasii de salariu Abrechnung primiti pana in momentul solicitarii Kindergeld.

 3. Copia asigurarii A1 (format european) emisa de angajator.

 4. Copia contractului de munca semnat cu firma care a decis detasarea in Germania (preferabil in limba germana).

 5. Copia adeverintei de venit obtinut in Romania (certificatul EU/EWR)

 6. Copia documentului ce atesta inregistrarea domiciliului in Germania (temporar sau permanent) - document obligatoriu!

 7. Certificat de casatorie in format european (copie). Daca nu este in format european, trebuie tradus si legalizat. In caz de divort, este necesara si o copie a hotararii judecatoresti, tradusa si legalizata.

 8. Certificatele de nastere ale tuturor copiilor, in format european (copie). Daca nu sunt in format european, trebuie traduse si legalizate in limba germana.

 9. In cazul copiilor majori (18-25 de ani):

  – Adeverinta de studii (copie) emisa de unitatea de invatamant unde copilul major invata. Poate fi folosit modelul de formular emis de Familienkasse, sau o adeverinta scolara non-standard, tradusa si legalizata in germana.

  – Declaratie de terminare a primului nivel de educatie si ucenicie / practica, de catre copilul major - pe formularul special emis de Familienkasse. Certificatul trebuie completat de solicitant si semnat de solicitant si de copilul la care face referire. Trebuie adaugate aici informatii precum: tipul de diploma obtinuta de copil ori data la care diploma va fi obtinuta, titlul academic si denumirea profesiei obtinute sau ce va fi obtinuta, iar daca in aceasta perioada copilul a muncit - trebuie prezentate toate perioadele de munca, denumirea si adresa angajatorului, numarul de ore lucrate pe saptamana si tipul de angajare.

 10. Certificat ce atesta domiciliul si componenta familiei - este un formular tip emis de Familienkasse ce atesta resedinta comuna a tuturor mebrilor familiei, emis de Primaria locala sau de Biroul de Evidenta a Populatiei. Una din conditiile esentiale ale acordarii Kindergeld (printre altele) este aceea ca solicitantul si copilul sa fie inregistrati cu domiciliul la aceeasi adresa - ori in Germania, ori in Romania. Daca aveti rezidenta inregistrata in Germania si copilul are domiciliu in Romania, inca este posibila acordarea Kindergeld, pentru ca solicitantul (parintele ce munceste in Germania), desi e inregistrat cu rezidenta temporara in Germania, are aceeasi adresa de domiciliu permanent cu adresa copilului, dar in Romania.

 11. Actele de identitate (CI, pasaport) - ale solicitantului si copiilor.

 12. Copia deciziei ce atesta ca solicitantul nu primeste alte indemnizatii si beneficii din alte tari EU (incluzand Romania), sau, daca le primeste: confirmarea perioadei in care respectivele beneficii au fost incasate, plus cuantumul primit. Trebuie prezentate toate aceste adeverinte, emise atat pe numele solicitantului, cat si pe numele celuilalt parinte. Certificatele trebuie sa acopere perioada de munca in Germania a solicitantului si, daca sumele au fost platite lunar, trebuie sa prezinte suma lunara platita pentru fiecare copil in parte. Documentele trebuie traduse in limba germana.

 13. Copia contractului de inchiriere sau subinchiriere locuinta din Germania - ce atesta ca solicitantul a participat la intretinerea locuintei.

 14. Copia documentului ce atesta plata asigurarilor sociale in Germania - Sozialversicherungsausweiss sau copia cardului de sanatate.

 15. Informatii actuale si detaliate despre celalalt parinte (sau persoana care are grija de copil pe durata muncii in Germania a solicitantului), plus documente relevante in acest sens:

  – Daca celalalt parinte a fost somer si a primit indemnizatie de somaj - copia documentului emis de agentia de somaj din Romania, unde se specifica sumele primite si durata primirii indemnizatiei.

  – Daca celelalt parinte nu a fost angajat si nu a primit indemnizatie de somaj, dar nici contributiile sociale nu au fost platite in Romania, trebuie sa prezinte o copie a deciziei unde se atesta ca nu primeste indemnizatii de la agentia de somaj din Romania.

  – Daca celalalt parinte a primit pensie - trebuie precizate date despre perioada primirii pensiei si denumirea institutiei care o plateste.

  – Daca celalalt parinte se afla in concediu de ingrijire a copilului (concediu neplatit/extins) sau in concediu de boala, trebuie prezentate dovezi si informatii despre institutia care a platit indemnizatiile si perioada acordarii lor.

  – Daca celalalt parinte inca invata intr-o unitate de invatamant si primeste, de exemplu, bursa de studii - aceste informatii sunt relevante si trebuie prezentate.

 16. Formularele din setul nostru - semnate.

 17. Daca ambii soti au lucrat in strainatate iar copiii au fost sub ingrijirea altcuiva (de exemplu a unui bunic) - decizie judecatoreasca de incredintare a custodiei temporare a copilului, sau o imputernicire notariala de incredintare a copilului altei persoane (preferabil la aceeasi adresa de domiciliu). Daca documentele de mai sus nu exista, este necesara o declaratie data de o terta persoana, prin care confirma ca pe perioada respectiva a primit dreptul legal de a avea grija de copil - declaratia trebuie tradusa. Apoi, in acest caz, este nevoie de o adeverinta emisa de AJPS, prin care se confirma ca respectiva persoana nu a primit alocatie pentru copil in Romania. Aceasta persoana trebuie sa semneze cererea pentru Kindergeld impreuna cu solicitantul (parintele ce a muncit in Germania) si sa ataseze alte documente relevante.

 18. In cazul copiilor adoptati - copia hotararii judecatoresti de adoptie si certificatele de nastere traduse si legalizate.

4. Ce documente sunt solicitate de AJPS (Agentia Judeteana de Prestatii Sociale)?

AJPS ar putea cere documentele de mai jos:

 1. Carte de Identitate a celuilalt parinte (cel care nu munceste in Germania).

 2. Documente ce atesta situatia profesionala a celuilalt parinte.

 3. Document ce atesta adresa de domiciliu a celuilalt parinte impreuna cu copilul.

 4. Certificatul de nastere al copilului.

 5. Certificat de casatorie sau un document ce atesta starea civila.

Multe din documentele de mai sus pot fi depuse la institutia respectiva chiar de catre sotul care nu se afla la munca in Germania. Astfel, solicitarea alocatiei Kindergeld poate fi facuta in continuare cu usurinta.

5. Ce informatii trebuie sa ofer cand solicit Kindergeld?

Pentru a aplica pentru alocatia Kindergeld, trebuie sa citesti atent si sa raspunzi la toate intrebarile din Chestionarul nostru.

6. De ce Familienkasse ia legatura direct cu AJPS?

Noi inregistram intotdeauna cererea oficiala pentru Kindergeld, direct la Familienkasse. Aceasta institutie cere AJPS din Romania sa confirme toate detaliile de viata ale persoanei care solicita beneficiul, pentru a putea lua o decizie.

7. Cat dureaza pana obtin beneficiul Kindergeld?

Timpul de asteptare depinde de multi factori: daca documentatia e completa sau nu, daca intre Familienkasse si AJPS comunicarea este eficienta sau nu, daca timpul de raspuns intre cele doua institutii e scurt sau nu, daca solicitantul raspunde sau nu la cererile trimise lui direct de catre Familienkasse, prin scrisori. In prezent, timpul de asteptare la Familienkasse e mai lung pentru ca, in ultima perioada, volumul cererilor inregistrate de romanii ce lucreaza in Germania a crescut.

8. ATENTIE! Informatii importante

Dupa emiterea deciziei de acordare a alocatiei, Familienkasse trebuie sa fie informata ori de cate ori solicitantul face schimbari in situatia lui familiala sau de viata - mai ales daca nu mai are dreptul sa primeasca Kindergeld! Familienkasse solicita aceste informatii pentru a evita situatiile in care cere inapoi returnarea alocatiei Kindergeld platita pe nedrept.

DESCARCA FORMULARELE

Poti printa singur formularele, le poti completa, semna si trimite apoi catre noi.

Formulare

Fisier pdf, 9.6MB

CALCULATOR DE TAXE

Ai putea primi o returnare de taxe in suma de

650,50

Mai precis 2 890,00 RON

Conform cursului de schimb FXMoney din 24XI2016

* Calculele sunt aproximative. Iti putem indica suma exacta abia dupa ce ne trimiti Chestionarul completat cu date exacte.