Legea privind scăderea perioadei pentru depunerea cererilor de alocație a fost  aprobată definitiv in data de 24.06.2017, totuși cererile care au fost depuse la Familienkasse la sfârșitul anului 2017 încă vor fi analizate după regulile vechi, ceea ce înseamnă că pentru o persoană care are de exemplu doi copii și a lucrat neîntrerupt de cel puțin 4 ani pe teritoriul Germaniei, decizia cu privire la cererea depusă după regulile vechi ar fi fost în valoare de circa 18 000 de euro, iar în cazul în care cererea ar fi fost depusă abia în anul 2018, suma maximă pentru perioada anterioară ar fi fost 2304 euro –diferența este de circa 16 000 euro.

Această lege, nu schimbă faptul că persoanele care lucrează în Germania și au copii ar trebui cât mai repede să se intereseze cu privire la alocația familială, pentru că mijloacele sunt acordate în conformitate cu termenul de depunere al cererii – cu cât va ajunge cererea mai repede la birou, cu atât suma acordată poate fi mai mare. Fiecare lună de întârziere este pierdere a 194 euro pentru un copil.

Pentru persoanele care au doi copii și au lucrat în Germania întregul an 2019, dar nu mai lucrează în prezent, cu fiecare lună de întârziere se va acorda o suma mai mică – pentru o cerere depusă în ianuarie poţi recupera chiar 2304 euro, în timp ce pentru o aplicare în iulie nu o să mai aveţi posibilitatea de a obține beneficiul  Kindergeld (exemplul mai jos).

Cerere depusă în
ianuarie 2019

Cerere depusă în 
aprilie 2019

Cerere depusă în iulie 2019

2 304 EUR

1 152 EUR

0 EUR


În schimb, persoanele care abia încep să lucreze în Germania și planifică să lucreze mult timp, ar trebui să se ocupe cât mai repede de formalitățile legate de depunerea cererilor pentru Kindergeld.

Mentionăm că pentru a aplica pentru Kindergeld este necesar să aveti un număr de identificare în Germania, numit ID nummer. El este aplicat după înregistrarea adresei temporare în Germania sau după decontarea impozitului. El este necesar pentru a obține alocația. Până la momentul în care solicitantul nu are acest numar de identificare, cererea lui nu va fi primită de Familienkasse. Persoanele care vin în Germania ar trebui să se înregistreze cât mai repede pentru a obține ID nummer înainte să treacă șase luni de la începutul muncii.

Solicitarea alocației familiale în Germania necesită colectarea mai multor documente și durează mult timp. Din cauza aceasta, specialiștii noștri au conceput un mod nou de depunere al cererilor, al cărui scop este obținerea unei sume cât mai mare a alocației pentru clienții noștri. Datorită acestui fapt putem încerca să obținem alocația chiar și pentru persoanele care acum nu au colectate toate documentele necesare cerute de Familienkasse.

Dacă dumneavoastră aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de ajutor cu obținerea alocației, vă rugăm să completați formularul de mai jos, urmând să vă sunăm și vă vom ajuta cu consultanță gratuită. 

COMPLETEAZA FORMULARUL button