Începând cu 1 ianuarie 2018, beneficiul Kindergeld va fi plătit retroactiv doar pentru perioada ultimelor 6 luni lucrate, și nu pentru ultimii 4 ani încheiați, cum a fost până acum.  Schimbările îi vor afecta pe mulți români, în special pe cei care în mod frecvent solicită primirea acestei alocații din urmă, cumulat pentru toți anii lucrați, abia după încheierea tuturor raporturilor de muncă la angajatorii germani.

De ceva timp, presa germană ne oferă o imagine amplă a dezbaterii actuale ce are loc în Germania, despre intențiile de limitare a privilegiilor sociale pentru emigranți. Ṭinând cont de faptul că instituțiile comunitare europene au declarat în mod ferm și repetat că blochează orice încercare ce vizează discriminarea cetățenilor altor state UE, autoritățile germane au propus schimbări legislative nu doar pentru emigranți, ci și pentru proprii cetățeni. În practică însă, aceste schimbări îi vor afecta în principal pe emigranții care vin din țările Europei Centrale și de Est din motive economice, emigranți care adesea aplică o singură dată pentru primirea alocației ce li se cuvine, pentru perioada lucrată anterior, și în general la terminarea tuturor anilor de muncă în Germania.   

În data de 24.06.2017, legea a fost aprobată definitiv și publicată în Monitorul Oficial Federal. Consecința este că orice persoană care depune o cerere la Familienkasse după data de 31.12.2017 va putea primi beneficiul Kindergeld doar pentru o perioadă maximă de 6 luni în urmă. Pentru așa-zisul român Popescu, ce lucrează în Germania în mod neîntrerupt de cel puțin 4 ani și are doi copii, și care nu a cerut încă această alocație, efectul noii legi germane reprezintă, pentru el, o pierdere de aproape 16.000 EUR.

Întrucât completarea și obținerea tuturor documentelor necesare dosarului Kindergeld durează mult timp, persoanele care au lucrat în Germania în anii 2014-2017, ce sunt îndreptățite să primească alocația și care nu au solicitat-o încă, trebuie să îndeplinească cât mai repede formalitățile, pentru a nu pierde banii care li se cuvin. Cererile pot fi depuse conform vechilor legi numai până la finalul anului 2017, dar autoritățile germane pot amâna analiza acestor cereri până în 2018, dacă încărcarea Familienkasse va fi mare ca urmare a volumului semnificativ de cereri depuse. 

De asemenea, românii care abia încep să lucreze în Germania trebuie să înceapă imediat formalitățile legate de obținerea alocației, fiindcă dacă pregătirea dosarului le va ocupa mai mult de jumătate de an, atunci nu vor obține întreaga sumă la care au dreptul. 

Întrucât specialiștii Euro-tax urmăresc în mod curent orice schimbare a legislației germane, vă putem informa încă de pe acum despre noile prevederi. Astfel, vă ajutăm să depuneți cererea pentru alocație la termenele corespunzătoare, și să evitați pierderea banilor și a drepturilor ce vi se cuvin.

Dacă aveți întrebări suplimentare sau aveți nevoie de asistență în obținerea alocației germane, vă rugăm să completați formularul de mai jos, pentru a ne permite să vă contactăm. Ne va face plăcere să vă sunăm și să vă oferim toate informațiile recente despre aceste schimbări, în mod gratuit.

COMPLETEAZA FORMULARUL button
 

Sursa: http://datenbank.nwb.de/Dokument/Anzeigen/635732/?listPos=44&listId=2111981