Românii ce au lucrat în Olanda în 2019, ar trebui să obțină de la angajatorii olandezi, cel târziu până la finalul lunii martie 2020, fișa fiscală anuală de venituri Jaaropgave. Acest document este esențial pentru primirea rambursării de taxe de la biroul fiscal, iar datele scrise în document permit calcularea sumei ce poate fi recuperată. Totuși, în majoritatea cazurilor, pentru a calcula suma maximă ce poate fi recuperată din taxe, avem nevoie și de alte informații, ce nu pot fi găsite în Jaaropgaaf. Suma finală pe care biroul fiscal olandez Belastingdients o va aproba și rambursa, depinde așadar de situația generalã financiară a contribuabilului.

Statutul de rezident fiscal

Esențial pentru primirea unei returnări de taxe din Olanda este statutul de rezident fiscal olandez. O recuperare de taxe făcută în baza acestui statut fiscal este întotdeauna mai avantajoasă, întrucât persoana ce are statut de rezident fiscal are dreptul să primească toate deducerile fiscale și facilitațile fiscale pe care le oferă legislația olandeză. Astfel, aplicând aceste deduceri și facilități, suma obținută din returnarea de taxe poate crește foarte mult! Pentru a primi o returnare de taxe în baza statutului de rezident fiscal, tot ce trebuie să facă un român ce a muncit legal în Olanda este să prezinte biroului fiscal olandez o adeverință anuală de venituri obținute în România (în format european), adeverință emisă de ANAF România. Dacă această adeverință dovedește clar că suma veniturilor obținute în România reprezintă cel mult 10% din totalitatea veniturilor personale din anul respectiv (adică veniturile obținute în Olanda reprezintă minim 90% din totalitatea veniturilor anuale), atunci statutul de rezident fiscal olandez este acordat și rezultă o returnare mai mare de taxe din Olanda.

Dacă nu îndepliniți regula de mai sus și nu vă calificați pentru statutul de rezident fiscal în Olanda, nu înseamnă că nu puteți primi o returnare de taxe. O puteți primi, însă nu veți putea beneficia și de deducerile și beneficiile fiscale la care ați fi putut avea dreptul ca rezident fiscal. Adică veți primi o sumă mai mică sau deloc.

Anul fiscal

Suma obținută din returnarea de taxe este în mod evident influențată de anul fiscal din care se obține returnarea pentru că în fiecare an fiscal sunt aprobate și se aplică praguri diferite de fiscalitate. În sistemul fiscal olandez, impozitul pe venituri nu este aplicat precum în România (o cotă unică aplicată indiferent de suma veniturilor), ci se aplică cote diferite de impozitare, pentru praguri sau tranșe diferite de venit.

Exemplu: Dacă în 2019 ați obținut un venit total brut în Olanda mai mic de 19.982 EUR, cota de impozit aplicabilă acestor venituri este de 36,5%. Iar dacă veniturile obținute au fost mai mari, vi se poate aplica o cota de impozit mai mare, de 40,8% sau chiar de 52%.

Vârstă
Urmatorul detaliu / factor ce influențează suma recuperată este vârsta. Persoanele în vârstă au facilități fiscale. Iată: cei în vârstă de peste 65 de ani și care au câștigat mai puțin de 19.982 EUR, beneficiază de o cotă de impozitare de doar 18,65%. În plus, aceste persoane mai pot primi, adițional, și alte deduceri fiscale, în calculul impozitului final aplicabil.

Partenerul fiscal

In Olanda, puteți depune declarația anuală de venituri (ce va conduce la returnarea de taxe) împreună cu un partener fiscal. Puteți face acest lucru dacă sunteți căsătorit sau dacă deja aveți declarat un partener fiscal la biroul fiscal olandez. În majoritatea cazurilor, o asemenea declarație fiscală este mai avantajoasă decât o declaratie fiscală individuală.

Exemplu: Doi contribuabili în Olanda au avut în 2019 statut de rezidenți fiscali. Primul dintre ei a lucrat între lunile august și decembrie, a obținut venituri brute de 8.286 EUR în Olanda și a plătit impozit în cuantum de 1860 EUR. A obținut o recuperare de taxe de 145 EUR.

Al doilea contribuabil a obținut o recuperare de taxe cu noi iar noi i-am depus o declarație fiscală împreună cu un partener fiscal. Venitul lui brut a fost de 11.430 EUR. Datorită declarației fiscale depusă cu partener fiscal, a obținut o recuperare de taxe în cuantum de 446 EUR, iar pentru partenerul lui fiscal (cel mai adesea celălat soț) am obținut o returnare suplimentară. Astfel că, în final, pentru cei dori parteneri fiscali am obținut, cumulat, o returnare de impozit în sumă totală de 643 EUR!

Sursa de venit

Următorul factor ce influențează suma taxelor rambursate este sursa venitului. Dacă de exemplu ați avut concediu medical în Olanda, încă puteți obține o recuperare de taxe, și mai mult, beneficiați și de rambursarea anumitor cheltuieli medicale, ce în final vor conduce la majorarea sumei recuperate. Un alt exemplu: dacă un contribuabil a obținut venituri suplimentare din muncă ocazională, cum ar fi "bijbaan" sau freelancer (liber profesionist), suma pe care o poate obține din returnare de taxe va fi mai mică, întrucât pe aceste tipuri de venituri în Olanda nu se plătește impozit pe venit (și neplatindu-se, nu avem ce recupera).

Beneficii fiscale

Beneficiile fiscale sunt niște tipuri de deduceri fiscale adiționale acordate de biroul fiscal olandez. Știm că rambursarea taxelor înseamnă, de fapt, o rambursare a excedentului de impozit plătit statului olandez (restituirea impozitului plătit în cuantum mai mare decât ar fi trebuit). Adică atunci când angajatorul olandez a reținut și a plătit o sumă prea mare ca impozit, contribuabilul poate obține restituirea excedentului. Dacă la aceste calcule aplicăm însă și beneficiile fiscale oferite de statul olandez, suma obținută din recuperare poate fi mult mai mare. Statul olandez oferă mai multe tipuri de beneficii fiscale. Printre cele mai întâlnite credite fiscale găsim: beneficiul pentru copil (altul decât alocația olandeză!) și deducerea fiscală pentru educație.

Exemplu:  O persoană a lucrat 187 de zile în Olanda în anul 2019 și a câștigat un venit brut de 13.114 EUR. În urma depunerii declarației anuale de venit a obtinut o returnare de taxe de 243 EUR. Însă, prin aplicarea deducerii fiscale pentru copil (Inkomensafhankelijke Combinatiekorting), a obținut cu 1287 EUR în plus, adică o sumă totală de 1530 EUR din returnare de taxe.

După cum puteți vedea din exemplele de mai sus, dacă ne bazăm doar pe cifrele scrise în fișa fiscală anuală Jaapogaaf, este aproape imposibil să calculam care va fi suma finală totală ce poate fi recuperată de la biroul fiscal olandez Belastingdienst. Nu e deloc rară situația când două persoane ce au lucrat la același angajator, au obținut același salariu, pe aceeași perioadă, în același an fiscal, să obțină în final sume total diferite din recuperarea de taxe.


Dacă vrei să știi ce sumă poți recupera, completează formularul de mai jos iar un consultant din echipa noastră te va suna, îți va oferi detalii și îți vom putea calcula suma totală maximă pe care ai putea să o primești, luând în considerare toate beneficiile, deducerile și indemnizațiile fiscale la care ai dreptul.


COMPLETEAZA FORMULARUL button