CELE MAI FRECVENTE INTREBARI

V-am pregatit aici raspunsuri la cele mai intalnite intrebari pe care le primim de la cei interesati.

1. Trebuie sa platesc pentru o conversatie purtata cu un consultant Euro-tax.ro?

Nu trebuie sa platesti nimic. Discutia cu un consultant din echipa noastra este gratuita si nu te obliga la nimic. In timpul discutiei, iti vom adresa niste intrebari pentru a putea intelege situatia ta particulara, pentru a evalua daca ai sau nu dreptul la returnare de taxe, dar si pentru a determina regimul fiscal cel mai favorabil pentru tine. Iti vom descrie apoi intreaga procedura, ce pasi vom face, precum si termenii si conditiile unei eventuale colaborari cu noi.

2. Cat costa serviciile Euro-tax.ro?

In primul rand, trebuie sa stii ca pentru toate returnarile de taxe, comisioanele noastre procentuale sunt percepute doar la final, nimic in avans. Si doar daca vom recupera vreo suma. Ca nivel al comisionului, incercam sa alegem cea mai buna oferta pentru fiecare client. Aceasta depinde de situatia individuala a clientului (cati ani a lucrat, ce suma are de primit, are sau nu documente etc) dar si de tipul de returnare de care are nevoie.

Comisioanele noastre sunt procentuale, nu depasesc niciodata 15%, insa de cele mai multe ori sunt mai mici, pentru ca aplicam reduceri in mod constant. Nivelul exact al comisionului va fi stabilit in timpul discutiei cu consultantul nostru, va tine cont de situatia specifica a fiecaruia, poate include reduceri suplimentare si va mentionat in contractul primit apoi de la noi. Avem totusi un nivel minim al comisionului, nivel sub care nu putem oferta, si acesta este de 69 EUR net pentru toate tarile mai putin Marea Britanie, si de 60 Lire Sterline pentru Marea Britanie.

3. Ce documente imi vor trebui pentru o returnare?

Cel mai important document de care ai nevoie este fisa fiscala emisa de angajatorul strain ori la finalul fiecarui an, ori la finalul fiecarei perioade de angajare. Gasesti mai jos lista detaliata a tuturor documentelor necesare:

TARA DOCUMENTE
Austria Lohnzettel
Belgium Loonfiche / loonbrief / Indywiduale Rekening
Orlanda Jaaropgave /Jaaropgaaf / salaris
Irlanda P45 / P60 / payslips
Germania Lohnsteuerbescheinigung/ Abrechnung
Marea Britanie P45 / P60 / payslips

In anumite tari si pentru anumite tipuri de returnari, este necesar sa prezinti o adeverinta de venituri obtinute in Romania, insa in format european: asa numitul certificat EU/EWR. In timpul conversatiei cu consultantul, vom determina daca si ce fel de asemenea certificat vei avea nevoie, dar si cum il putem obtine.

4. Pot primi o returnare de taxe daca nu am documentele emise de angajatorul strain?

Da, inca sunt sanse. Desi nu iti putem garanta 100% obtinerea lor, noi putem incerca sa le primim de la angajatorul strain.

In timpul discutiei cu consultantul, vei afla daca pentru tara respectiva putem obtine sau nu respectivele documente (sansa de obtinere a lor), daca pentru aceasta obtinere de documente trebuie sa platesti vreun cost (inclus in comisionul final) sau nu ai de platit nimic.

5. Cand pot solicita o returnare de taxe?

Cat timp statul respectiv inca permite o returnare de taxe pentru anul respectiv, poti depune oricand o declaratie fiscala care sa se finalizeze cu o returnare de taxe. Atentie: daca in tara respectiva este obligatoriu sa depui anual o declaratie de venituri, data limita de depunere indicata prin lege trebuie neaparat respectata, daca nu vrei sa platesti amenzi.

6. Cat timp trebuie sa astept pana cand primesc taxele returnate?

Timpul de asteptare depinde de la tara la tara, dar depinde mai ales de incarcarea functionarilor de la birourile fiscale. In medie, procesul de asteptare a taxelor de la birourile fiscale dureaza cca 3-7 luni (aceasta perioada se masoara din momentul in care am depus un dosar complet la biroul fiscal strain).

Noi iti putem garanta o pregatire foarte atenta si completa a declaratiei fiscale anuale pe care o vom depune. Asfel, cand declaratia fiscala e corect pregatita si contine toate anexele si dovezile necesare, timpul necesar analizei acestui dosar va scadea. Si astfel, vei primi mult mai repede atat decizia finala, cat si banii.

Totusi, trebuie sa fii constient ca fiecare birou fiscal aloca un anumit timp de analiza a fiecarui dosar si de verificare stricta a datelor cuprinse in el. Fiecare declaratie de venit este procesata individual si atent, asadar.

Pentru a grabi procesul de returnare taxe pe fiecare dosar, noi monitorizam toate cererile depuse prin programe software avansate, si astfel pastram legatura cu fiecare birou fiscal, insistand pe acele dosare unde constatam intarzieri.

7. Cati bani voi putea primi inapoi din returnare?

Suma finala ce va fi returnata de autoritatile straine depinde de multi factori: perioada exacta a muncii in strainatate, nivelul de impozitare aplicat veniturilor obtinute de tine, statutul de rezident fiscal sau nu in acea tara, clasele de impozitare din tara respectiva si situatia ta familiala, platile efectuate pana la acel moment de angajatorul tau in contul impozitelor.

Imediat ce primim toate documentele necesare de la tine, vom face o estimare gratuita de suma pe care o poti primi inapoi ca returnare de taxe.

8. De ce, cateodata, suma primita din returnare este mai mica decat suma initial estimata de voi?

In primul stadiu al colaborarii cu noi, facem o estimare de suma in baza actelor si informatiilor primite de la clienti. Putem si trebuie sa ne bazam cu totii pe aceasta estimare, intrucat daca nu am obtine o suma considerabila, noi, Euro-tax.ro, nu ne-am angaja in procesul de recuperare a taxelor (si noi avem nevoie de garantia primirii, la final, a unei sume consistente care sa acopere si comisionul nostru, altfel de ce am mai accepta acel dosar?). E posibil totusi ca suma finala platita de biroul fiscal sa fie foarte usor diferita (diferente de cusr valutar, cuantumuri usor diferite ale deducerilor fiscale), dar poate fi si major diferita de estimarea noastra initiala - caz in care biroul fiscal a avut la dispozitie date esentiale pe care noi nu le-am primit de la client la inceputul colaborarii (mai multe perioade de angajare fata de cat a declarat clientul, eventuale amenzi si penalitati pe care clientul le datora etc).

9. Daca procesul de returnare a taxelor mele a fost inceput de o alta firma, poate cumva Euro-tax.ro sa continue procesul, la cererea mea?

Din pacate nu. Ne ocupam doar de procese complete de returnare, de la inceput pana la final. Nu acceptam sa continuam procesele de returnare taxe initiate cu alte firme.

10. In afara de returnarea de impozit - pot obtine si alte taxe din munca mea in strainatate?

Sigur ca da. In afara de simpla returnare de impozit, ai dreptul la o serie de beneficii (fiscale si sociale, familiale) pentru care noi suntem pregatiti in a le obtine. Te putem ajuta sa obtii beneficiile familiale acordate de Germania, Belgia si Olanda.

In plus, te putem ajuta sa obtii indemnizatia pe care Olanda o acorda emigrantilor pentru a-si putea plati asigurarea medicala obligatorie - Zorgtoeslag.

11. Depunerea unei declaratii anuale fiscale / de venituri este cumva bligatorie in strainatate?

Declararea anuala a veniturilor obtinute este reglementata prin legea tarii respective si mai depinde si de clasa fiscala unde esti incadrat. In marea majoritate a tarilor, depunerea unei declaratii fiscale anuale este obligatorie, indiferent de perioada lucrata in tara respectiva.

Daca declararea anuala a veniturilor nu este obligatorie intr-o tara, merita totusi sa pregatesti si sa depui o declaratie fiscala. Pentru ca returnarea taxelor nu poate fi obtinuta daca nu depui o asemenea declaratie. In plus, pentru cei care muncesc in strainatate, mai sunt si multe alte avantaje prin depunerea declaratiei fiscale anuale.

12. Unde pot obtine informatii despre statutul curent al dosarului meu?

In fiecare moment important al procesului, noi iti trimitem automat emailuri si SMS-uri ce indica, pe scurt, progresul efectuat pe acel dosar. Primesti asadar informatii periodice de la noi, pe tot parcursul procesului.

De aceea, este extrem de important sa ne indici inca de la inceput o adresa de email valida, pe care o verifici constant, si/sau numarul de mobil unde poti vizualiza mereu SMS-urile primite de la noi.

In orice moment doresti, poti cere informatii despre dosar, apeland la numarul 031-780 9094, in intervalul 10:00 - 15:00, de Luni pana Vineri.

13. Pot sa primesc inapoi documentele referitoare la un dosar care a fost deja finalizat de Euro-tax.ro?

La finalul oricarui proces de returnare taxe, primesti de la noi (daca nu ai primit-o direct la adresa postala) decizia finala. La cerere, poti primi si factura fiscala pe care noi o emitem si o inregistram contabil obligatoriu, la finalul lunii respective. Indiferent ce documente doresti (si care pot fi trimise), te rugam sa ne informezi despre acest lucru printr-un simplu email, si vom raspunde.

14. Cat timp am la dispozitie ca sa va trimit inapoi documentele?

Noi nu impunem un termen strict pe care sa il respecti cand ne trimiti documentele semnate inapoi. Te incurajam, totusi, sa le trimiti cat mai repede posibil. Pentru ca legislatia fiscala se poate modifica oricand. Si cu cat te grabesti mai tare, cu atat si noi vom pregati mai repede declaratia fiscala, o vom inregistra mai repede la biroul fiscal, iar tu vei primi banii mai repede.

15. Pot obtine inapoi intregul impozit pe salariu platit in strainatate?

Da, cu o conditie: ca veniturile brute totale, in anul fiscal respectiv, sa se incadreze in acea limita legala pentru care cota de impozitare aplicabila este zero.

16. In ce cont bancar imi veti trimite banii?

Banii obtinuti din returnarea de taxe pot fi virati de noi in contul personal al clientului nostru, ori in contul oricarei alte persoane de incredere, sugerata de clientul nostru.

Daca doresti sa ne indici un cont bancar in care sa facem plata, trebuie sa ne trimiti pe email (in forma scanata sau ca fotografie) o declaratie tip unde scrii contul bancar unde doresti primirea banilor. Indiferent cine este titularul contului, este obligatoriu ca declaratia sa fie semnata de clientul nostru (primitorul taxelor returnate).

17. Sunt in plin proces de primire a taxelor returnate, si mi-am schimbat datele de contact. Cum sa actualizez aceste noi date?

Este foarte important sa fim informati prompt ori de cate ori datele de contact ale unui client s-au schimbat. Nu doar noi comunicam cu clientul, ci si autoritatile din strainatate folosesc aceste date de contact si trimit scrisori oficiale la adresele inregistrate. Este deci esential sa putem comunica avand date de contact corecte si actualizate.

Pentru a ne indica noile date de contact, este suficient sa vorbesti cu noi la 031-780 9094 ori sa trimiti un email cu noile date de contact la [email protected]

18. Am primit documente de la o institutie straina, ce trebuie sa fac cu ele?

Daca procesul de returnare taxe sau beneficii a fost deja initiat cu firma noastra, este obligatoriu sa ne trimiti cat mai repede toate scrisorile si documentele pe care le primesti de la birourile din strainatate. Specialistii nostri verifica aceste documente si apoi fac toti pasii necesari in proces, ca sa iti primesti la timp banii.

O parte importanta a serviciilor pe care le prestam este gestionarea corespondentei si legatura constanta cu birourile din strainatate, nu doar simpla pregatire a dosarului si completarea declaratiei fiscale. De aceea este foarte important sa ne trimiti toate informarile pe care biroul din strainatate le-a trimis direct pe adresa ta. Daca nu raspundem la timp unor asemenea solicitari, exista riscul de inchidere a dosarului si de pierdere a banilor.

21. Pot renunta la serviciile Euro-tax.ro in orice moment doresc?

Da, poti renunta la serviciile noastre si la contractul semnat cu noi, fara sa platesti vreun comision ori penalitate, atata timp cat dosarul tau ori declaratia ta fiscala nu au fost inregistrate de noi la autoritatea din strainatate.