Germania continuă să fie una dintre cele mai populare destinații pentru imigrația economică în Europa. Piața muncii germană este una dintre cele mai mari și bine organizate, iar economia Germaniei se remarcă prin stabilitate și amploare. Aceasta generează oportunități de angajare atât pentru cetățenii germani, cât și pentru străini. Germania oferă o gamă largă de locuri de muncă, atât pentru persoanele cu calificare medie, cât și pentru profesioniștii calificați. Totul depinde de românii care aleg cu încredere această direcție și optează pentru muncă temporară sau permanentă în străinătate. Angajarea legală în Germania implică adesea depunerea unei declarații fiscale. Aceasta nu este întotdeauna obligatorie, dar completarea unei declarații fiscale reprezintă o șansă de a recupera o parte sau toate taxele plătite în această țară. Ce trebuie făcut pentru a obține o rambursare cât mai mare? Ce documente trebuie completate? De ce este nevoie pentru reglementare? Acestea și alte întrebări vor fi tratate în articolul următor. Prezentăm o listă de documente necesare pentru a depune o declarație fiscală în Germania.

1. Lohnsteuerbescheinigung – documentul fiscal anual

Este un document emis de angajatorul german la sfârșitul anului fiscal (sau după încheierea contractului de muncă în cazul în care acesta a fost reziliat în timpul anului). Acesta este un rezumat al veniturilor angajatului și a reținerilor de impozit pe tot parcursul anului. De asemenea, pot fi găsite informații despre clasa fiscală a angajatului, numărul de identificare fiscală (ID number), perioada de muncă, adresa de rezidență din Germania sau data nașterii. Angajatorul este obligat să furnizeze Lohnsteuerbescheinigung angajaților săi până la sfârșitul lunii februarie a anului următor. Acest document este necesar pentru decontare, așa că păstrați-l când îl primiți de la angajator.

2. Abrechnung – fluturașii de salariu

Acestea sunt documente emise pentru fiecare lună lucrată în Germania. Ele conțin aceleași informații ca și în cazul Lohnsteuerbescheinigung, astfel încât pot să-l înlocuiască. Toate confirmările lunare nu sunt necesare pentru declarația fiscală, fiind suficientă Abrechnung pentru ultima lună de lucru pentru decontare.

3. Certificatului de rezidență fiscală Bescheinigung EU/EWR

Acest certificat este obligatoriu și este destinat să confirme veniturile obținute pe tot parcursul anului fiscal. Acesta include informații despre veniturile obținute în România. Documentul trebuie obținut de la ANAF-ul de care apartine contribuabilul. Este necesar pentru reglementare comună, așa că dacă contribuabilul dorește să se reglementeze împreună cu soțul său, ar trebui să obțină acest certificat și pentru el.

4. Documentele care confirmă suma veniturilor primite din alte țări

Dacă, pe lângă veniturile din Germania și România, contribuabilul a obținut venituri dintr-o altă țară, cum ar fi Olanda, trebuie atașată o fișă fiscală din acea țară. Acesta poate fi un Fiche dacă munca a fost efectuată în Belgia sau un Lohnzettel dacă veniturile suplimentare au fost obținute în Austria. Fișele fiscale pot fi atașate sub formă de copii.

5. Vollmacht – împuternicire

Acesta este un document esențial fără de care o declarație fiscală în Germania nu este posibilă. Permite consultantului fiscal să depună o declarație fiscală la administrația fiscală germană Finanzamt în numele dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să-l semnați în locul indicat. Veți primi împuternicirea de la compania noastră împreună cu un set de documente pentru decontare în Germania.

6. Documentele pentru deducerea fiscală pentru locuința dublă

În Germania, multe facilități fiscale pot fi adăugate pentru a face declarația dvs. fiscală și mai favorabilă. Deci, dacă sunteți eligibil pentru deducerea dublei cheltuieli cu locuința, adică ați suportat cheltuieli duble cu locuința în timpul lucrului în Germania, atașați documente suplimentare. Unul dintre ele este un contract de închiriere pentru un apartament sau o casă în Germania, iar un altul este un contract de închiriere pentru un apartament sau o proprietate în România. Va fi necesar, de asemenea, să aveți chitanțe pentru chirie și alte cheltuieli cu utilitățile, cum ar fi gazul, electricitatea, atât în Germania, cât și în România, pentru a vă bucura pe deplin de această deducere. De asemenea, puteți atașa extrasul de cont bancar cu plățile pentru locuință. Toate acestea vor face ca rambursarea dvs. fiscală să fie și mai mare.

7. Deducerea pentru navetă

Este util să atașați documente care confirmă călătoriile între România și Germania, astfel încât să puteți adăuga o indemnizație pentru navetă. Astfel de documente vor fi permisul de conducere, talonul mașinii, bonurile de combustibil sau biletele pentru călătoriile cu alte mijloace de transport.

8. Certificatul de la angajator Bescheinigung des Arbeitgebers

Acest document este necesar doar pentru lucrătorii în construcții, montatori sau șoferi. Certificatul este completat și ștampilat de angajatorul german pentru întreaga perioadă de muncă în Germania. Dacă vă înregistrați pentru decontare cu compania noastră, vă vom furniza un model de certificat împreună cu un set de documente pentru decontare.

9. Alte avantaje fiscale

În plus față de scutirile de mai sus, adăugăm și costurile pentru formare profesională și cursuri, cheltuielile medicale suportate în Germania, costurile de achiziție a hainelor de muncă și altele. Contactați-ne și aflați de ce scutiri puteți beneficia.

Aveți întrebări? Contactați-ne!

+031 780 90 94

[email protected]

COMPLETEAZA FORMULARUL button